Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

‘Ik geloof in licht aan het eind van de tunnel’

Max van den Berg (1946) was partijvoorzitter van de PvdA in de jaren tachtig en in de periode 1999-2007 Europarlementariër. In 1986 werd hij algemeen secretaris en directeur van de Novib. Sinds 2007 is hij commissaris van de Koning in Groningen. We spraken met hem naar aanleiding van de toenemende aardbevingsschade in zijn provincie.

Er gaat geen dag voorbij dat ik niet bezig ben met de aardbevingen in Groningen. Het neemt een groot deel van mijn werk in beslag. Met de bewoners onderhoud ik intensief contact. Dagelijks sturen zij me berichten. Vaak met wanhoopskreten, soms met het verzoek om bij hen thuis te komen kijken. Die bezoeken maken veel indruk op me, omdat ik dan van nabij zie hoe schrijnend sommige situaties zijn. Zo ontmoette ik een vrouw in Rottum, een gehuchtje in Groningen. Haar kleinkinderen kunnen niet meer bij haar logeren, omdat zij ze niet op zolder durft te laten slapen. Als noodoplossing is een muur van de woning gestut, maar voor het volledige herstel wil de NAM niet betalen. Het hoort bij het gebied, de huizen zakken daar uit, is de verklaring. Bij de buren is de schade echter wel hersteld. Dat veroorzaakt nog meer onvrede. De mevrouw overweegt om te verhuizen, maar niemand wil het huis hebben.

Gevangen in eigen huis
Dit is slechts één voorbeeld, maar er zijn zo veel drama’s. Mensen zitten gevangen in hun eigen huis. Ze zijn angstig en gefrustreerd, voelen zich niet serieus genomen en worden van het kastje naar de muur gestuurd. In het begin vecht je nog terug, maar na een jaar groeit het je boven het hoofd. Als ik met bewoners praat, laat ik zien hoe ik probeer om tot oplossingen te komen, te helpen. Niet alleen met geld, maar ook door de besluitvorming te verbeteren.

Het vertrouwen is weg
Groningers zijn nuchter, trots op hun provincie. Ze houden van dit gebied, maar het vertrouwen is weg. Dat moet hersteld worden. Elk mens wil veilig zijn in zijn eigen woning en dat geldt ook voor de Groninger. Ik vind het belangrijk dat heel Nederland zich realiseert dat dit een probleem is waarvoor we allemaal verantwoordelijk zijn. De warmte komt uit Groningen en iedereen profiteert daarvan. De tien tot vijftien miljard euro die wordt verdiend met gaswinningen, gaat naar de schatkist. Ik vind het schokkend om via de media te horen dat de veiligheid vervolgens onvoldoende is meegewogen. Minister Kamp heeft aangekondigd om de gaswinning met zeven procent te verminderen, maar ik zet er vraagtekens bij of dat wel voldoende is om het gebied veiliger te maken. Als je beseft hoeveel er nodig is om 90.000 woningen, scholen, bedrijven zo te versterken dat ze weer bestendig zijn. Dat is een enorme ingreep, zeker nu daar ook een deel van de stad Groningen bij is gekomen. Ik ben van mening dat Nederlanders solidair moeten zijn om het gebied weer op poten te zetten. Dan denk ik bijvoorbeeld aan stads- en dorpsvernieuwing vanuit het Rijk, zoals we die vroeger ook gekend hebben.

Doorpakken
De bewoners willen doorpakken, herstel en actie zien. En daar zet ik me graag voor in. Ik ben het gezicht van hun strijd en probeer een brug te slaan met Den Haag. Elke stap vooruit geeft voldoening, maar soms voel ik me ook ellendig door de wanhoop en frustraties die ik tegenkom bij de mensen. Ondanks alles denk ik dat er licht aan het eind van de tunnel zal zijn. De Groningse zanger Ede Staal heeft daar een mooi liedje over gemaakt: ‘t Het nog nooit, nog nooit zo donker west. Of ‘t wer altied wel weer licht.’ Daar willen wij Groningers graag in geloven.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren