Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Marja stapt makkelijk bij iedereen binnen

Elke week helpt Marja het verplegend personeel op de afdeling Neurologie. Een vaste ochtend is ze luisterend oor voor de patiënten en hun familie en zet ze bloemen mooi in de vaas.

De werkdruk is hier hoog, vrijwilligers als Marja zijn heel waardevol.

Marja (55): “Ik heb altijd vrijwilligerswerk in de zorg gedaan. Mijn hart ligt er. Waarschijnlijk speelt mee dat mijn vader huisarts was en mijn moeder verpleegkundige.
De dynamiek van een ziekenhuis spreekt me aan. Er komen hier mensen van alle leeftijden en achtergronden, met uiteenlopende ziektebeelden. Als vrijwilliger ben ik de schakel tussen het verplegend personeel en de patiënt. Ik ben er niet voor de medische handelingen, maar puur om patiënten de aandacht te geven, waarvoor het personeel niet altijd tijd heeft. Ik schik bloemen en knoop ondertussen een praatje aan. Het kost me geen moeite om me in te leven in de patiënten die op deze afdeling liggen. Mensen die hier liggen, zijn vaak bang, net als hun familie. Ze hebben behoefte om hun hart te luchten. Dat levert prachtige, verdrietige en ook gezellige gesprekken op. Ik zie hier hele nare dingen, maar ook mooie. Mensen knappen ook op, vinden berusting of een hoopvolle behandeling. Als ik hier wegfiets na mijn wekelijkse ochtend, ga ik altijd met een goed gevoel naar huis, ook al heb ik vervelende dingen gehoord. Het is fijn om mensen bij te kunnen staan.”

Dynamisch
Evan (62): “Marja is self-supportive, toegankelijk en makkelijk in de omgang. Die combinatie is hier belangrijk. We zijn een groot dynamisch bedrijf, patiënten zijn door hun aandoening niet altijd makkelijk en artsen, verplegers en baliepersoneel zijn druk met hun werk. Onder druk van de ziektekostenverzekeraars zijn we verplicht patiënten zo snel mogelijk door te schuiven. Voor parkinsonpatiënten moet de medicatie in twee weken goed worden ingesteld en ouderen verhuizen vanaf hier geregeld naar een verzorgingshuis. Dat maakt de werkdruk hoog. Het is heel fijn dat vrijwilligers als Marja er helemaal zijn voor de patiënten en hun omgeving. Als je hier ligt, is het belangrijk dat er een mooie bos bloemen op je kamer staat en dat je je verhaal kwijt kunt. Marja kan dat heel goed invoelen. Ze stapt makkelijk bij iedereen binnen en heeft een rustige, open houding. Ze is voor ons een hele waardevolle vrijwilliger!”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren