Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Afscheid van de middengolf

Beste MAX Magazine,
Veel mensen van mijn leeftijd luisteren naar Radio 2, maar ik houd meer van Radio 5. Door de week luister ik ‘s ochtends altijd naar ‘Wekker-Wakker’, in het weekend naar ‘Theater van het sentiment’ en ‘s avonds de kerkmuziek. Nu heb ik gehoord dat Radio 5 op de middengolf gaat verdwijnen. Wat moet ik doen om de uitzendingen te blijven horen? Ik luister met een transistorradio op de keukentafel en die doet het na tien jaar nog best.
– Bert Schenkhuizen –

Fijn dat u zo geniet van Radio 5! U bent niet de enige. Wekelijks stemmen ongeveer tweehonderdduizend mensen af op Radio 5 en dat zijn voornamelijk luisteraars van boven de 55. Radio 5 gaat dan ook niet verdwijnen. Wel is het zo dat de zender op 1 september van volgend jaar niet meer wordt uitgezonden op de middengolf. Er zijn gelukkig veel andere manieren om het station te blijven ontvangen.

Geen FM-frequentie
De NPO stopt om verschillende redenen met uitzending op de middengolf. Deze frequentieband – ook wel ‘AM’ genoemd – is al een tijdje niet meer zo populair omdat uitzenden veel energie kost, het zenderpark verouderd is en de geluidskwaliteit te wensen overlaat. De meeste zenders zijn dan ook te horen op de FM-band. Radio 5 krijgt echter geen FM-frequentie. “De publieke omroep heeft van de overheid maar vier FM-frequenties toegewezen gekregen”, zegt directeur NPO Radio Jan Westerhof. “Dat is een maximum, dus voor NPO Radio 5 en ook NPO Radio 6 krijgen we geen FM-frequentie.
Er is schaarste op de FM.”

Blijven luisteren
Maar zoals gezegd zijn er veel andere manieren om naar Radio 5 te blijven luisteren. Als u een abonnement heeft bij een kabelmaatschappij, wordt Radio 5 waarschijnlijk analoog doorgegeven. Een radio met een kabelingang kunt u eenvoudig aansluiten op de wandcontactdoos voor radio en tv, waarna u Radio 5 kunt ontvangen op de frequentie die u vindt in het overzicht van uw kabelaanbieder. Als uw aanbieder uitsluitend digitale tv en radio doorgeeft, is het wat lastiger, maar kunt u in ieder geval radio luisteren via de tv. Een ander alternatief is luisteren via het internet. Dat kan via pc, laptop of tablet (op www.npo.nl/radio/radio-5) of met de NPO-app voor Apple en Android. In de winkel zijn ook speciale internetradio’s te koop. Daarvoor moet u thuis wel een internetverbinding hebben.

DAB+
De makkelijkste manier om Radio 5 – en de meeste andere populaire radiostations – te blijven beluisteren is via DAB+. DAB+ is de digitale opvolger van FM, met een uitstekende ruisloze geluidskwaliteit. Op een DAB+-radio krijgen alle stations een vaste plek, zoals u gewend bent van uw tv, zodat u nooit meer naar een zender hoeft te zoeken. Westerhof: “DAB+ radio’s zijn er in verschillende maten en prijzen. Als publieke omroep zetten we ons in om de dekking van digitale radio te optimaliseren, zodat meer mensen het DAB+-signaal ook thuis goed ontvangen.” Prijzen variëren tussen de 50 en 500 euro.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren