Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Rinus maakt elke week een wandeling met Tom

Na onze wandeling is mijn hoofd weer leeg

Tom lijdt aan het Syndroom van Asperger. Als er dingen anders gaan dan normaal, levert dat stress op. Tijdens de wekelijkse wandelingen met Rinus kan Tom zijn hart luchten. Tom (50): “Ik heb mijn eigen appartement in een begeleid-wonen-project. Omdat ik Asperger heb, is deze vorm van wonen voor mij perfect. Ik woon hier in een rustige omgeving, waar ik mijn eigen plek heb, maar ook anderen kan opzoeken. Een keer per week koken we met zijn allen, de andere avonden kan ik met de andere bewoners koffie drinken, maar het hoeft niet. Door mijn autisme heb ik af en toe last van verstoringen. Dan gaat er iets anders in de normale loop en doen. Stressmomenten noem ik het. Zoals laatst, toen één van mijn vissen was overleden. Dan heb ik even een error. Of soms is er ruzie op mijn werk, daar kan ik slecht tegen. Het is een heel fijn en geruststellend idee dat Rinus elke vrijdagmiddag komt voor onze wandeling. Vaak gaat zijn vrouw Floor ook mee, en altijd de hond Rokus. Ik kan mijn hart even goed luchten en daarna kan ik er weer tegenaan. Rinus is echt een topper.”

Waardevol contact
Rinus (70): “Tot mijn 65ste heb ik het altijd heel druk gehad met werk. In mijn achterhoofd zat altijd wel het idee dat ik iets voor anderen wilde betekenen. Nu heb ik er tijd voor. Vanuit de kerk werd gevraagd wie af en toe wilde wandelen met mensen die daar behoefte aan hadden. Het leek me wel wat. Als ik daar iemand mee kan helpen, dan doe ik dat. Wandelen doen we toch wel met de hond, dan is het een kleine moeite om Tom mee te nemen. Tom is een heel intelligente en positieve jongen. Tijdens het wandelen kletsen we over van alles en maken grapjes. Als Tom een van zijn stressmomenten heeft, laat ik hem gewoon uitsissen. Hij loopt een beetje rood aan, maar het gaat ook weer over. Dat komt echt door zijn Asperger. Verder zijn de wandelingen heel gezellig. Ons contact is voor mij ook heel waardevol. Als ik een computerprobleem heb

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren