Abonnementen service: 035 - 2019505

Goedkoper bellen over de grens

Mobiel bellen binnen de landen van de Europese Unie is per 1 juli opnieuw goedkoper geworden. Volgens de Europese Unie betaalden consumenten miljarden teveel aan telefoonkosten in een ander EU-land. Vooral het mobiel gebruik van internet werd te duur bevonden.

Sinds 1 juli betaalt u voor bellen in een ander EU-land 0,19 cent per minuut en voor gebeld worden 0,05 cent per minuut. Het sturen van een sms kost u 0,06 cent. Door de komst van de smartphone is het internetgebruik de afgelopen jaren ook fors toegenomen. Deze kosten zijn nog harder gedaald dan de kosten voor het bellen. Per 1 juli betaalt u hiervoor 0,20 cent per megabyte (genoemde tarieven zijn maximumtarieven, exclusief btw).

Waarom zijn de kosten voor bellen, sms-en en internetten vanuit het buitenland hoger?
Wanneer u uw mobiele telefoon in het buitenland gebruikt, dan maakt u gebruik van het netwerk van de telecomaanbieder in het buitenland. De buitenlandse aanbieder rekent hiervoor een vergoeding aan uw Nederlandse aanbieder. Uw provider rekent die vergoeding vervolgens weer aan u door. Dit wordt roaming genoemd en de kosten vindt u terug op uw factuur. Houdt u er rekening mee dat deze kosten bovenop uw normale maandbedrag komen en dat u uw normale internetbundel niet kunt gebruiken. Op 3 april heeft het Europees Parlement gestemd voor afschaffing van deze roaming-kosten. De Europese Commissie wil dat deze kosten helemaal verdwijnen, zodat er niet extra hoeft te worden betaald voor bellen, sms-en of internetten vanuit een ander EU-land en u als consument hetzelfde betaalt als in uw thuisland. Het is de bedoeling dat deze toeslagen uiterlijk 15 december 2015 komen te vervallen.

Datalimiet tegen onverwacht hoge kosten van mobiel internet in het buitenland.
Wereldwijd geldt er een verplicht datalimiet van 50 euro (excl. btw). Als u op 80 procent van dit verbruik zit, dan ontvangt u van uw telecomaanbieder een waarschuwing (per sms). Indien u de datalimiet heeft bereikt, zult u niet meer mobiel kunnen internetten, tenzij u uw aanbieder zelf laat weten dat u dit wel wilt door een berichtje te sturen. Ook kunt u, voordat u naar het buitenland vertrekt, uw datalimiet verhogen of verlagen of zelfs helemaal laten uitzetten.
Let op!
• De genoemde maximumtarieven voor roaming gelden alleen binnen de EU en dus niet voor Zwitserland, Noorwegen, Turkije, Liechtenstein, IJsland en Monaco. Buiten de EU kunnen deze kosten enorm hoog zijn!
• Wilt u er zeker van zijn dat u niet tegen onverwachte internetkosten in het buitenland aanloopt, zet dan de functie dataroaming uit (of alleen aan als u wilt internetten) en zet automatisch updaten/synchroniseren van diensten zoals facebook en e-mail op uw smartphone uit. Maak gebruik van een wifi-netwerk indien dit beschikbaar is.

Tip: check de smartwijzer op www.consuwijzer.nl.

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035 677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Elke week pakken juristen Jeanine Janssen en Rogier de Haan als MAX Ombudsmannen een kwestie bij de horens.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren