Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Renske beheert met drie buurvrouwen de speeltuin

De speeltuin verbindt’

Iedere week zet MAX Magazine iemand in het zonnetje die iets bijzonders doet voor een ander.

Uitkijkend op het speelplein voor hun huis in Amsterdam constateerden Renske en haar buurvrouwen dat het er rommelig bijlag. Ze besloten de handen ineen te slaan en het plein weer netjes te maken. Buurtkinderen Nout en Lotte vinden dat de buurvrouwen wel een pluim verdienen. Nout (7): “Ik kom hier ongeveer twee keer per week. De nieuwe vogelnestschommel en speeltoren zijn leuk. Het speelmateriaal is nu meer van hout, vroeger was het metaal. Het is echt een stuk leuker geworden. Ik kom hier altijd vriendjes tegen.”

Veel te doen
Lotte (9): “Ik woon aan het plein en speel hier elke dag. Vooral ’s avonds na het eten is het leuk. Dan doen we baltikkertje op het nieuwe klimtoestel. Het is heel leuk dat de speeltuin opgeknapt is en het huisje weer open is. Ik merkte wel dat alle speeltoestellen oud geworden waren. Er ontbraken stangen en er zat tape omheen. Nu is er veel te doen, vooral door de nieuwe speeltoren. Daarop kun je heel veel klimmen.”
welkom gevoel
Renske (40): “Sinds de gemeente het beheer van de speeltuin had wegbezuinigd, raakte het plein steeds meer in verval. Er werden soms brandjes gesticht. Het huisje waar kinderen speelgoed konden lenen, was dicht, net als de wc. In eerste instantie wilde we ervoor zorgen dat het plein er weer netjes bij lag. We hebben een schoonmaakdag georganiseerd en bloembollen geplant, zodat het er weer leuk uitzag. Toen dachten we: het huisje kunnen we ook wel beheren. Dat gaf altijd zo’n welkom gevoel. Toen we zagen dat de speeltoestellen in verval raakten, en de veiligheid in het geding kwam, hebben we bij de gemeente aangeklopt. Samen hebben we gekeken of er financiële middelen waren om het een en ander op te knappen. Met ons enthousiasme hebben we hen ook enthousiast gekregen. Zij waren blij met ons initiatief, wij zagen het als onze verantwoordelijkheid om onze leefomgeving netjes te houden. De gemeente heeft veel mogelijk gemaakt.”

Vereende krachten
“Hoogtepunt was de nieuwe speeltoren. Toen die werd gebouwd, heb ik met ongeloof zitten kijken. Dat we dat voor elkaar hebben gekregen! Op het openingsfeest kwamen 400 mensen. Ik vind het nog steeds geweldig wat we met vereende krachten voor elkaar hebben gekregen. Ik hoop dat het anderen inspireert. Als je toch eens zou weten wat je samen voor elkaar kan krijgen en hoeveel voldoening en plezier dat geeft!”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren