Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

De woonplaats van Paddeltje

Van verre lijkt Brielle uit weinig meer te bestaan dan de toren van de Grote of St. Catharinekerk. Het gevaarte zou 110 meter hoog worden, maar gebrek aan duiten dwong de metselaars de troffels al neer te leggen op 57 meter. Wel zo prettig. Het bouwwerk is nu veel meer in overeenstemming met het karakter van een kostelijk stadje.
De vijf kwartier durende wandeling over het oude, stervormige bastion. Het achter de kerk gelegen Heultje. Het in de volle zon liggende grote terras van de voormalige Hoofdwacht. De Markt. Het achter het Provoost gelegen hofje… De wereld van Paddeltje.

Die haal ik natuurlijk niet zomaar aan, Paddeltje. Jawel, Brielle kent Grote Zonen. Maarten Harpertszoon Tromp bijvoorbeeld, de fameuze zeeadmiraal. En Jan Pieterszoon Coppelstock natuurlijk, die op 1 april 1572 de Watergeuzen op slinkse wijze het door de Spanjool bezette stadje in gidste. Maar ook Johan Been woonde hier, de gemeente­archivaris die onsterfelijk werd door het schrijven van een enkel, door hele generaties gespeld jeugdboek: ‘Paddeltje’.

Wegens geldgebrek werd de St. Catharinekerk de helft van wat de bedoeling was.

Kan niet anders: de door Been bedachte scheepsmaat moet zich ook in het Brielle van nu goed hebben thuis gevoeld. Het aanvallige Maarland (waar ooit de middeleeuwse schrijver Jacob van Maerlant moet hebben gewoond), de Bedevaartskerk (gebouwd op de plek waar de martelaren van Gorkum werden opgehangen), de Lange- en Kaaipoort, het Wellerondom, het ‘Asyl’ voor oude en gebrekkige zeelieden en het met een kek torentje opgedirkte stadhuis ademen ruimschoots de sfeer van de tijd waarin Paddeltje het zeegat uittrok.

Om nog maar te zwijgen van de door de hele oude stad verspreide gevelstenen met die boven de deur van het Geuzengesticht (Voorstraat 80) als allermooiste. De reus van een watergeus daar draagt uitdagend een muts met halve maan. Daarmee de burgers nog maar eens het motto van de geuzen onder de neus wrijvend: ‘Liever Turks dan Paaps.’

Reisjournalist Rob van den Dobbelsteen schrijft iedere week een persoonlijk verslag van een mooi plekje in Nederland.
meer info: www.brielle.nl of www.zuid-hollandse-eilanden.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren