Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Stad aan een zilveren stroom

Vergeving. Want het is zo’n cliché. Maar wandelend bij de Waterpoort van Gorinchem komen als vanzelf de beginregels van drs. P’s chanson ‘Veerpont’ boven borrelen: “Wij staan hier aan de oever van een machtige rivier / de andere oever is daarginds, en deze hier is hier / De oever waar we niet zijn, noemen wij de overkant / Die wordt dan deze kant zodra we daar zijn aangeland.” Het pontje naar Sleeuwijk. Hugo de Groot moet er op 22 maart 1621, na zijn vermaarde ontsnapping uit Slot Loevestein, nog mee zijn overgevaren. Bijna twee eeuwen later evenwel, achtte Napoleon het hem toegewezen veerschip maar een onbetrouwbaar pieremachocheltje. Toen een aantal hooggeplaatste hielenlikkers hem op 8 oktober 1811 in Gorinchem feestelijk wilde ontvangen, stak hij te Sleeuwijk van wal met een eigen, terdege op onvolmaaktheden gecontroleerde boot. Bemand met stoere roeiers die waren gerecruteerd uit Dordtse huzaren. Dat ook nog. Daarover schijnen ze zich toen nog danig te hebben opgewonden, daar aan de oevers van de Merwede. Alsof zij niet precies wisten hoe het moest!

‘Pontoloog’ Michiel de Visser heeft het haarfijn uitgeplozen: er is een tijd geweest, dat de oudste veerdienst van ons land werd onderhouden door twee zeilponten, vier zeilschuiten, zes roeiboten en drie schouwtjes. Dat moet niet alleen een nerveus gewemel zijn geweest, maar tegelijk ook een machtig schouwspel daar op die zilveren stroom tussen Gorinchem, Sleeuwijk, Woudrichem en – nog verderop richting oosten – de net boven de bomen uitpiepende torens van Loevestein. Maar is er sindsdien eigenlijk veel veranderd? Nauwelijks. Kilometerslange files bij de Merwede-brug hebben Gorinchem een gruwelijk imago bezorgd. Onterecht. Het stokoude hart van de stad heeft de sfeer die je mag verwachten in straatjes en steegjes die namen dragen als Kwakernaat, Stalkaarsen, Konijnendrift, Paddemoes, Nonnen-veld en Papenmuts. En ‘Nederland Rivierenland’ ontvouwt zich bijna nergens zo flatteus als vanaf het over de vestingwallen voerende wandelpad, langs onder meer molen ‘De Hoop’.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren