Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Joke is als een dochter voor me

Joke (47) zorgt ervoor dat ina (89) nog zelfstandig kan wonen

Toen Ina steeds minder zelf kon, besloot Joke haar te helpen. Ze doet Ina’s was, haalt boodschappen en gaat mee op doktersbezoek. ‘Ik zag dat Ina hulp nodig had. En we hebben het heel gezellig.’

Ina: “Joke maakte altijd schoon bij mijn buren. Op een gegeven moment heb ik haar ook gevraagd bij mij te komen werken. Inmiddels is mijn situatie veranderd. Ik heb artrose, kan niet goed lopen en ben daardoor veel aan huis gekluisterd. Ik woon alleen in een fl atje in een seniorencomplex. Omdat ik geen kinderen heb, ben ik afhankelijk van de mensen om me heen.”

Ik kan altijd bellen
“Joke komt elke week zeker één, maar vaak twee keer bij me langs. Ze neemt boodschappen mee en doet mijn was. Als ik naar het ziekenhuis moet, gaat ze met me mee. Daarmee helpt ze me enorm. Naast Joke heb ik hulp van nog een vriend, die regelmatig langskomt. Zonder hen zou ik hier niet kunnen wonen. Ik heb geen kinderen en ook geen broers en zussen. Dan zou ik naar een verzorgingshuis moeten en dat wil ik van mijn leven niet. Het is fijn dat ik Joke altijd kan bellen. Dat doe ik ook regelmatig. Om te kletsen, of als ik het even niet weet, zoals laatst toen ik ’s nachts ziek was geworden. Dan komt ze vroeg in de ochtend om mijn bed te verschonen en een kopje thee te maken. Joke is een hele lieve vrouw. Ze is als een dochter voor me.”

Kleine moeite
Joke: “Er zijn van die dingen, die professionele zorg niet kan doen. De was, verstelwerkjes, boodschappen, mee naar het ziekenhuis, of naar de opticien. De dingen die je anders misschien met je eigen kinderen zou doen, doe ik met Ina. Dat is zo ontstaan. Ik kende Ina, ze had hulp nodig, dan zeg je toch niet: ‘zoek het maar uit?’ En we hebben het heel gezellig. We zijn aan elkaar gewaagd. Ina wil per se niet naar een verzorgingshuis. Als ik haar kan helpen, dan doe ik dat graag. Een dag duurt voor Ina heel lang. Ze ziet ’s morgens de thuishulp die haar ontbijt geeft, maar daarna is er niemand. Ik kom vaak na mijn werk even langs. Is een kleine moeite voor me. En nog heel gezellig ook.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren