Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Tv uit na aanslag

Televisiebeelden bekijken van een aanslag geeft veel stress. Zes uur tv-kijken is zelfs stressvoller dan aanwezig zijn bij de aanslag! Vorig jaar april ontploften kort na elkaar twee bommen in de buurt van het parcours van de marathon van Boston. Amerikaanse televisiestations deden daarvan uitgebreid verslag, inclusief live-beelden van de klopjacht op de vermoedelijke daders. Onderzoekers van de Universiteit van Californië onderzochten het ontwikkelen van een acute stressstoornis bij directe en indirecte getuigen van de Boston-aanslag. Directe getuigen waren zelf in de buurt van de aanslag of kennen iemand die gewond raakte of overleed. Indirecte getuigen waren mensen die via de media de ramp volgden. Intensieve verslaggeving verandert de aanslag in een collectief trauma met ernstige gezondheidsproblemen tot gevolg. Ieder extra uur verslaggeving leidt tot een verdere toename van stress. Volgens de onderzoekers helpen hulpverleners ooggetuigen ter plekke met verwerken en relativeren, en maken tv-beelden de ramp groter dan de werkelijkheid. Zo vielen er bij de aanslag in Boston ‘slechts’ drie doden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren