Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Marga van Praag

Marga van Praag (1946) is journaliste en voormalig presentatrice. Ze presenteerde jongerenprogramma’s als ‘Fanclub’ en werkte mee aan het tv-programma ‘Twee voor Twaalf’. In 1980 ging zij werken voor het‘Jeugdjournaal’ en stapte in 1992 over naar het‘NOS-Journaal’, eerst als presentatrice, later als verslaggever. Ze schreef in 2011 met Ad van Liempt de biografie ‘Jaap en Max’ over haar vader en zijn broer. Op dit moment werkt ze met Hans Polak aan een documentaire.

‘DIE CURSUS HEEFT ME UIT DE PENSIOENDIP GEHAALD’
Genieten van het moment vind ik het moeilijkste dat er is. Na mijn pensioen kreeg ik daar nog meer last van. Op aanraden van een vriend ben ik daarom een cursus mindfulness gaan doen. Ik was somber en had er veel moeite mee dat mijn werk wegviel. Ik had het gevoel dat ik er niet meer echt toe deed. Al doe ik nog van alles, hoor. Toch was het een rotklap voor me. En waarom? Want als je het goed beschouwt, ben ik natuurlijk eigenlijk een bofkont. Ik ben gezond, loop nog rechtop, heb geen kanker, ben nog niet dement. Mijn moeder, die de oorlog overleefde en veel familie verloor, zei altijd tegen me: “Wat geweest is, is geweest. Kijk niet achterom. Je ziet wel wat er morgen komt.” Dat was een soort mindfulness avant la lettre. Ze had gelijk.

MEZELF TOT DE ORDE ROEPEN
Tijdens die mindfulness-cursus heb ik geleerd te leven in het moment. Ik ben sindsdien opgewekter en kan mezelf tot de orde roepen als het weer dreigt mis te gaan. Zo zit ik op een stretchclubje. Elke dinsdagavond ga ik met mijn man Ben en een vriendin naar mijn lieve vriend Peter en zijn vrouw om daar te stretchen. We doen dat onder leiding van een ontzettend leuke vrouw, Molly Vingerhoets. Prachtige naam hè? Dat is toch net de titel van een boek! Naar die dinsdagavonden kijk ik echt uit. Eerst anderhalf uur stretchen en na afloop met z’n allen aan een lange tafel dineren.

GEBORGENHEID
Het eten heb ik overdag al gemaakt en neem ik mee in grote tassen. Mijn vriendin maakt altijd de sidedishes. Peter zorgt voor de wijn. We roddelen en praten over van alles: het leven, films, kunst, boeken, mensen. Dan voel ik zoveel warmte en geborgenheid. Daarbij heeft het stretchen me heel soepel gemaakt. Laatst moest ik naar een neuroloog en die vroeg me of ik kon buigen. Ik zei: “Ja hoor”, en legde in een keer mijn handen plat op de grond. “Maar dat is fantastisch!”, riep die neuroloog opgetogen. Gewoon dankzij het stretchen.

GELUKKIG EN EVENWICHT
Doordat ik nu anders in het leven sta, ben ik veel positiever en sta ik er niet meer zo vaak bij stil dat ik een ouwe trut aan het worden ben. Ik kan genieten van bijvoorbeeld die stretchavonden of van mijn kleinkinderen zonder steeds te denken: volgende week kan wel de laatste keer zijn of hoe lang mag ik dit nog meemaken? Zodra ik dat denk, spreek ik mezelf toe: “Je moet niet in het verleden leven, maar genieten van wat je nu hebt. Dan word je veel gelukkiger en evenwichtiger.” Zo’n mindfulness-cursus kan ik dan ook iedereen aanraden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren