Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Column Marc

Oranjes hebben weinig met taal, Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben er een succesvolle reis naar de voormalige Antillen op zitten. Het Caribische deel van het koninkrijk krijgt het staatshoofd gemiddeld zo’n eens in de vijf jaar te zien, maar dit keer kwam het bezoek extra snel na het vorige bezoek in 2011. Toen wisten alleen Beatrix, haar zoon en schoondochter van de naderende troonswisseling. Al was het wel opvallend dat de toenmalige koningin bij het afscheid van de eilanden wat emotioneler leek dan normaal. De inwoners van St. Maarten, Saba, St. Eustatius, Bonaire, Curaçao en Aruba onthaalden hun koning met veel applaus. De koning beantwoordde dat met “Thank you” en “Masha Danki”. Op de Bovenwindse Eilanden wordt voornamelijk Engels gesproken en die taal spreekt onze koning goed. Maar dat geldt niet voor het Papiaments, de taal van de Benedenwindse Eilanden. Eigenlijk vreemd dat een koning niet alle talen kent die men in zijn koninkrijk spreekt. In België is er kritiek op hun koninklijke familie vanwege hun met een zwaar Frans accent uitgesproken Nederlands. Maar ze spreken het wel. Voor Máxima zou het niet al te moeilijk moeten zijn om Papiaments te leren, aangezien de taal verwant is aan het Spaans. En eigenlijk zouden haar dochters het nu ook moeten leren. De meisjes spreken al vloeiend Spaans. Maar Oranjes lijken weinig met taal te hebben. Koning Willem III sprak geen woord Duits toen hij met de Duitse prinses Emma trouwde. En Willem van Oranje – nota bene de Vader des Vaderlands – sprak zelfs geen woord Nederlands. Koningin Beatrix sprak goed Frans, maar niet altijd. De onvergetelijke minister van Buitenlandse Zaken Joseph Luns spoorde de toenmalige kroonprinses eens aan om wat meer dan “Bonjour monsieur le President” te zeggen tegen Charles de Gaulle. Waarop Beatrix volgens Luns bits antwoordde: “Mijnheer Luns, het is niet iedereen gegeven om ‘s ochtends vroeg te converseren als Racine.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren