Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Wie profiteert van wie?

De koninklijke familie krijgt dagelijks uitnodigingen voor premières, feesten en andere gebeurtenissen. Want als een koning, koningin, prins of prinses een bijeenkomst bijwoont, geeft dat extra grandeur. Prins Bernhard wist dat gegeven – zoals met alles – goed te benutten. Hij was graag bereid om een winkel te openen of een andere gelegenheid met zijn aanwezigheid op te luisteren, mits er een mooie cheque zou worden overhandigd voor een van de doelen die hij steunde. De prins vergat daarbij ook zichzelf niet – ook dat zal velen niet bevreemden. Ondernemers die mooie cadeaus gaven, konden rekenen op zijn speciale belangstelling. Wie het dagboek van Asadollah Alam, de rechterhand van de sjah van Perzië, leest komt erachter dat Bernhard ook van zijn relatie met het hof in Teheran flink profiteerde.

Koningin Beatrix zorgde voor strengere regels bij haar aantreden. Ze veranderde bijvoorbeeld het hofleverancierschap. Tot die tijd konden leden van de koninklijke familie zelf bedrijven aanwijzen die als hofleverancier door het leven mochten gaan. Beatrix schafte dat af en er kwam een algemeen hofleverancierschap en zelfs bedrijven die niet aan het hof leverden, konden vanaf dat moment dit predicaat in de wacht slepen. En ook de regels voor het bijwonen van commerciële gelegenheden werden scherper. Film- en theatervoorstellingen worden eigenlijk alleen bijgewoond als de gehele opbrengst naar een goed doel gaat.

Zo was er onlangs een speciale voorstelling van de musical ‘Hij Gelooft In Mij’ in aanwezigheid van koningin Máxima, die met Rachel, Roxeanne en Andre jr. Hazes op de foto ging. Alle aanwezigen hadden dik betaald om erbij te kunnen zijn. En zelfs de plek van de koningin was betaald, zo hoorde ik, door gastheer Joop van den Ende. De volgende dag werd bekendgemaakt dat er 100.000 euro was opgehaald voor het Oranjefonds. Een mooi avondje uit dus!

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren