Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Pluim

Alva (61) gaat elke twee weken op bezoek bij Lenie (74)
‘Tijdens onze eerste ontmoetingen heb ik alleen maar gepraat’
Na een kleine aarzeling besloot Lenie contact op te nemen met het plaatselijke maatjesproject, omdat ze zich eenzaam voelde. Ze werd gekoppeld aan Alva, die haar vooral een luisterend oor biedt. Nu, anderhalf jaar later, gaat het een stuk beter met Lenie.
Lenie: “Ik was erg eenzaam, woonde in een ongezellige flat en het ging niet goed met me. Mijn man is tien jaar geleden overleden, mijn kinderen woonden niet om de hoek en met mijn buren had ik geen contact. Ik was eenzaam. Al mijn verdriet en ongeluk kropte ik op. Toen kwam er een buurtkrantje in de bus. Ik las een advertentie van de plaatselijke welzijnsorganisatie Dock waarin ze mensen opriepen zichzelf te melden voor vriendschappelijk huisbezoek. Mijn eerste reactie was: dat is wat voor mij! Toch heb ik nog lang getwijfeld of ik zou bellen. Ik vond dat ik mijn problemen zelf moest oplossen. Maar in een flits dacht ik: kan mij het schelen! Ik heb de telefoon gepakt en heb me aangemeld.”
Het klikte
“Al snel kwam Alva bij me op bezoek. Het klikte. Volgens mij heb ik tijdens onze eerste ontmoetingen alleen maar gepraat. Alles waarmee ik al zo’n tijd in mijn maag zat, heb ik verteld. Alva luisterde alleen maar. Dat hielp, het luchtte op. Inmiddels gaat het een stuk beter met me. Ik ben verhuisd naar een fijner, licht appartement boven mijn dochter. Met mijn nieuwe buren heb ik een warm contact. Alva zie ik om de week, daar kijk ik echt naar uit. Er is een hoop veranderd en het belangrijkste: ik ben weer vrolijk.”

Zonder baan
Alva: “Ik kwam anderhalf jaar geleden thuis te zitten. Vind nog maar eens een nieuwe baan op je 59ste. Nee dus. Toen dacht ik: laat mij maar lekker vrijwilligerswerk doen. Ik heb wat bejaardentehuizen in de buurt gebeld en meldde me aan bij Dock. Ik bezoek nu vijf oudere dames, waarvan Lenie er een is. We zijn in de loop der tijd echt bevriend geraakt. Lenie wil graag haar verhaal aan me kwijt. Prima vind ik dat. Ik luister en dat alleen betekent veel voor haar. Het geeft mij weer voldoening om te merken dat Lenie wat heeft aan ons contact. Het is dan misschien jammer dat ik mijn baan vroegtijdig kwijtraakte, maar van het vrijwilligerswerk krijg ik ontzettend veel voldoening!”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren