Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Pluim

‘Esther heeft mijn ogen geopend’ Eveline (31) was op zoek naar een maatje. Iemand van haar eigen leeftijd met wie ze leuke dingen kon ondernemen. Esther (29) meldde zich aan. Nu, twee jaar later, zijn ze echte vriendinnen. Eveline: “Ik zit in een rolstoel, ben spastisch, dus iets ondernemen is voor mij niet altijd makkelijk. Daarom zocht ik een maatje die me daar een beetje bij kon helpen. In eerste instantie zocht ik vooral iemand die met me mee wilde zwemmen. In het water kan ik mijn spieren helemaal ontspannen, dat voelt heerlijk. Maar ik wilde ook graag iemand van mijn leeftijd kennen met wie ik naar de bioscoop kon gaan. Ik heb me opgegeven voor een maatje en al snel reageerde Esther.” NET WAT LEUKER Esther: “Ik zwem zelf en gaf al zwemles aan kinderen. Maar ik wilde vooral graag maatje van iemand worden. Ik heb altijd veel vrijwilligerswerk gedaan. Ik vind het een kleine moeite om wat tijd te steken in de samenleving en het leven net wat leuker te maken voor een ander. Er komt zoveel voor terug. Kleine moeite, groot geluk, zo zie ik het. En ik leer er ook veel van. Zo kijk ik nu heel anders naar mensen met een handicap. Eveline zit wel in een rolstoel, maar ze is niet gek en kan ook gewoon heel veel. Zo kijkt zij ook naar zichzelf en dat vind ik mooi aan haar.” ‘NORMAAL PERSOON’ Eveline: “Esther heeft mijn ogen daarin wel geopend. Ik vond het wel spannend in het begin. Ik heb Esther heel duidelijk gevraagd: Waarom doe je dit? Uit medelijden, of omdat je het leuk vindt? Het was voor mij belangrijk dat ze het zelf ook echt wilde. Nou, dat zit wel goed. Esther benadert mij net zoals haar andere vriendinnen. Daardoor kijk ik nu meer naar mezelf als ‘normaal’ persoon en niet alleen naar mijn handicap. Het voelt voor mij heel bijzonder dat Esther dat met me gedaan heeft. Daarnaast is het fi jn dat ik haar helemaal kan vertrouwen. Inmiddels voelen we ons geen maatjes meer, maar zijn we gewoon vriendinnen.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren