Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Digitaal: Computergevaren

Wat kunt u doen tegen virussen en criminelen?

Door alle nare berichten over virussen, oplichters en hackers worden sommige mensen zo bang, dat ze het internet liever links laten liggen. Maar dat is echt niet nodig. Met wat simpele maatregelen beschermt u uw computer tegen allerhande ellende. En het belangrijkste wapen tegen computergevaren is uw gezonde verstand!

WORMEN EN PAARDEN
De gevaren die uw computer bedreigen, kunnen we in verschillende categorieën indelen. Allereerst zijn er de virussen en aanverwante narigheden als ‘wormen’ en ‘Trojaanse paarden’. Dit zijn allemaal programmaatjes – zogeheten malware – die zich zonder uw medeweten op uw computer nestelen. Sommige doen niets, andere kunnen gegevens wissen of uw computer onbruikbaar maken. Deze malware belandt op uw computer door het installeren van besmette programma’s of het gebruik van besmette geheugensticks. Een goed beveiligingsprogramma kan u tegen deze gevaren beschermen. Als u Windows gebruikt, activeert u hiervoor ‘Microsoft Security Essentials’. In de computerwinkel zijn daarnaast speciale softwarepakketten te koop die u kunt installeren voor extra veiligheid. Belangrijker is echter om nooit software te installeren die u niet honderd procent vertrouwt.

WACHTWOORD ONTFUTSELEN
Minder schadelijk, maar wel vervelend is spam. Dit is ongewenste e-mail die in uw mailbox belandt. Activeer een spamfilter in uw mailprogramma, of gebruik een webmaildienst als Gmail, waarin zo’n filter is ingebouwd. Kwaadaardiger zijn zogeheten phishing-mailtjes. Deze lijken afkomstig te zijn van uw bank, betalingsdienst of provider, maar worden verstuurd door internetcriminelen. De mailtjes zijn bedoeld om u uw wachtwoord te ontfutselen en controle te krijgen over uw account of betaalrekening. Reageer nooit op spam of mails als u niet volledig zeker bent van de afzender, en klik niet op de links in deze berichten.

HOUD UW PC BIJ DE TIJD
Wat kunt u verder zelf doen? Heel belangrijk is in ieder geval om uw computer bij de tijd te houden. Windows en Apple bieden u hiervoor regelmatig updates aan en het is belangrijk om deze te installeren. Daarnaast is het van belang om uw wachtwoorden verstandig te kiezen en terughoudend te zijn met informatie die u op het internet achterlaat. Ook op Facebook is oplettendheid geboden, want het is niet altijd duidelijk wie uw berichten te zien krijgt. Natuurlijk wilt u laten zien hoe leuk u het heeft in Spanje, maar inbrekers weten hierdoor dat ze u voorlopig niet thuis hoeven te verwachten. En tenslotte: laat anderen – zeker kinderen – nooit onbeheerd achter uw computer zitten.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren