Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Ger (62) en Menso (54) wandelen uren en voeren diepe gesprekken

‘We zijn goede vrienden geworden’

Ger, links op de foto, heeft Alzheimer, een oriëntatiestoornis die niet zijn geheugen aantast, maar te laat aan zijn hersenen doorgeeft wat zijn ogen registreren. Nadat hij werd afgekeurd en ook zijn relatie uitging, heeft hij veel aan de wekelijkse bezoeken van Menso. Ger: “Ik verveelde me regelmatig. Dan kon ik me erg verheugen op een bezoekje van Menso. Elke week komt hij langs, al bijna twee jaar. Toen ik nog thuis woonde, gingen we wandelen met de hond. En maar praten onderweg. We hebben beiden onze moeder verloren aan Alzheimer. Dat schept een band. Ook delen we de liefde voor de stad Utrecht. We zijn echt goede vrienden geworden.”

Diagnose
“Sinds een paar weken woon ik in een verzorgingstehuis en hier is de verveling minder. Maar de bezoeken zijn altijd nog een fijne onderbreking. Zo’n vier jaar geleden kon ik niet meer werken door de Alzheimer. Al zo lang ik me kan herinneren heb ik het gevoel gehad dat er iets mis met me was. Het heeft jaren geduurd voordat de juiste diagnose gesteld werd. De arts die het begreep zei: ‘Je wordt ziende blind.’ Ik weet niet eens meer wie een bezoekmaatje voor me heeft aangevraagd, maar opeens stond Menso voor mijn neus. Het klikte direct. Dat is toch wel bijzonder.”

Gekoppeld
Menso: “Het past bij me, voor iemand zorgen, iemand helpen bij zijn beslommeringen. Eigenlijk had ik ook wel in de zorg willen werken. Helaas is dat er nooit van gekomen. Ik deed al een tijdje vrijwilligerswerk voor stichting Stade. Het is moeilijk fulltime werk te vinden. Ik ben op deze manier zinvol bezig. Ik ben blij dat UWV me deze suggestie deed.
Ger en ik zijn gekoppeld, om het maar zo te noemen. Bij Stade dachten ze dat wij wel zouden matchen. En dat klopt.”

Paraat
“Je gaat je toch hechten aan iemand. Dat heb ik hem ook gezegd: ‘Ik laat je niet in de steek.’ Al lijken die bezoekjes misschien niet veel, Ger is te jong om achter de geraniums te zitten. Trouwens, je kan niet verwachten dat de mantelzorg altijd paraat staat. En ik sta er toch wat verder van af, dus Ger kan alles aan mij kwijt.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren