Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

De prentbriefkaarten van Arnold Tak (65)

‘Eigenlijk ben ik als verzamelaar nooit tevreden’
Ik ben ooit begonnen met postzegels en munten, maar kwam op mijn 30ste in aanraking met prentbriefkaarten. Die vond ik ontzettend interessant”, vertelt de 65-jarige Arnold Tak uit Waddinxveen, in zijn vrije tijd onder meer actief als stadsgids van Rotterdam. “Vanuit mijn interesse voor historie was mijn eerste doel om het voor?oorlogse Rotterdam via afbeeldingen op prent?briefkaarten te recon?strueren, van voor de bombardementen. Dat is me aardig gelukt. Het gebeurt me niet gauw meer dat ik een oude ansichtkaart van Rotterdam tegenkom die ik nog nooit heb gezien. Al kan ik niet ieder straatje op de kaarten thuisbrengen. Daarom ben ik een website begonnen, in de hoop dat andere mensen me daar misschien bij kunnen helpen.

Toen ik die verzameling van Rotterdam compleet had, ben ik me wat breder gaan oriënteren en nu heb ik prentbriefkaarten van heel Nederland, ruim 10.000 stuks. Onderverdeeld in verschillende categorieën. Als een echte verzamelaar ben ik eigenlijk nooit tevreden, want mijn mooiste ansichtkaart is altijd die ene die ik nog niet heb. Maar ik kan er wel echt van genieten. Dan zit ik met een kop koffie in mijn verzamelkamer en trek ik een laatje open om te kijken en te lezen wat mensen elkaar hebben geschreven. Dan zie je ook weer het taalgebruik van vroeger, prachtig! Soms zit ik er alleen, soms met andere verzamelaars. Want samen genieten is natuurlijk helemaal leuk.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren