Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

‘Vroeger was de radio het middelpunt van de huiskamer’

Dierbaarste bezit

Huubs grammofoons en buizenradio’s

‘Vroeger was de radio het middelpunt van de huiskamer’

Op mijn 18de vond ik op de zolder van de scouting een oude witgeschilderde Saba. Een combinatie van een radio en een pick-up met een ingebouwde luidsprekerbox. Ik vond hem prachtig en mocht ‘m mee naar huis nemen. Daarna ben ik meer van die dingen gaan verzamelen.
Sommige radio’s deden het niet meer. Die haalde ik dan uit elkaar en probeerde ze te repareren.” In totaal heeft Huub van Luijt (54)
uit Weert, hoofd elektrotechnische dienst van Tata Steel, bijna vijftig oude buizenradio’s in huis staan. “Ik haal niet al die oude
bakken naar binnen hoor. Ze moeten voor mij echt iets bijzonders hebben, ook qua uiterlijk. Zo ben ik ontzettend trots op mijn Porteldisc grammofoon uit 1942 met de bijnaam ‘De Hoedendoos’. Hij is van mijn schoonmoeder geweest. Je kunt er 78-toerenplaten op draaien en hij heeft zelfs verwisselbare naalden. Echt uniek! Ik heb gelukkig ook nog aardig wat originele 78-toerenplaten om erop te draaien, zoals een van Johnny Jordaan. Van een collega heb ik een keer een oude Philetta 50 uit 1949 gekregen. Dat was een populaire
buizenradio met twee kortegolf banden en extra storingsonderdrukking. Een prachtig ding. Wat ik mooi vind aan het oude buizengeluid is dat het zo warm klinkt. De stemmen zijn dieper en mooier. Ik hoor graag Joe Cocker door zo’n oude buizenradio zingen hoor! En het is voor mij ook een stukje nostalgie. Vroeger was de radio echt het middelpunt van de huiskamer. De verbinding met de buitenwereld.”
www.huub-radioverzameling.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren