Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Spaar, led of halogeen?

digitaal

Kies de juiste lamp Even een lampje vervangen is niet meer zo simpel. Hoe vindt u de weg in
het woud van spaarlampen, ledlampen, lumen en watts?

Vroeger was het zo simpel. Als het peertje van de lamp stuk ging, kocht u in de winkel gewoon een nieuwe en hoefde u alleen maar te letten op het wattage en het formaat van de fitting. Maar nu de gloeilamp verdwijnt is dat een stuk ingewikkelder geworden. In plaats van gloeilampen vindt u nu spaarlampen, ledlampen en halogeenlampen met talloze verschillende fittingen.

Ook op het aantal watt kunt u niet meer afgaan. Omdat een spaarlamp veel zuiniger met energie omgaat dan een gloeilamp, geeft een spaarlamp van 25 watt veel meer licht dan een gloeilamp van hetzelfde wattage. U moet
daarom niet meer letten op het aantal watt – het vermogen – maar op de lichtopbrengst. Deze wordt uitgedrukt in lumen. Een gloeilamp van 60 watt leverde zo’n 700 lumen. Als u net zoveel licht uit een spaarlamp wilt hebben, heeft u aan een exemplaar van 12 watt genoeg. Een ledlamp levert zoveel licht al met 9 watt (zie tabel).

Spaarlamp: met een spaarlamp bespaart u 75 procent aan energie vergeleken met een gloeilamp. De wat hogere aanschafprijs verdient u dus snel terug. Er zijn tegenwoordig zoveel spaarlampen dat er altijd wel een te vinden is die in uw armatuur past. Veel spaarlampen geven kil licht. Let daarom op de kleur en kies een extra warmwitte lamp. Houd er rekening mee dat lang niet alle spaarlampen dimbaar zijn. Een ander nadeel is dat ze
even op temperatuur moeten komen en pas na een tijdje op volle sterkte branden.

Halogeen:
de halogeenlamp bestaat al een poos in allerlei soorten en maten. Tegenwoordig zijn er ook halogeenlampen die gebruikt kunnen worden als vervanger voor de oude gloeilamp. Met een halogeenlamp bespaart u relatief weinig: zo’n 30 procent ten opzichte van een gloeilamp. Voordeel is dat het licht prettig van kleur is en dat een halogeenlamp meestal goed kan worden gedimd.

Ledlamp:
het zuinigst van allemaal is de ledlamp. De prijs is daar dan ook naar, maar de ledlamp verdient zichzelf terug. De meeste nadelen van de spaarlamp vindt u bij de ledlamp niet, maar een puntje van aandacht is de stralingshoek. Veel ledlampen schijnen hun lichtbundel in een bepaalde richting en dat is niet altijd wenselijk. Er zijn tegenwoordig ook ledlampen ter vervanging van TL-buizen.

 

LICHTSTERKTE GLOEILAMP HALOGEEN SPAARLAMP LEDLAMP
200 25 watt 20 watt 5 watt 2 watt
400 40 watt 30 watt 8 watt 6 watt
700 60 watt 45 watt 13 watt 9 watt
900 75 watt 55 watt 16 watt 10 watt

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren