Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Paptaart met bruine suiker

Paptaart met suiker

Dit is het land van de plezante mens. Maar ook van die geheimzinnige streek waarin de legende van de Vos Reynaerde ontstond. Waarin Tijl Uilenspiegel en Lamme Goed­zak de wereld een spiegel voorhielden. Waarin Terneu­zen ligt, de haven van waaruit kapitein Willem van der Decken – beter bekend als ‘De Vliegende Hollander’ – voor eeuwig het ruime sop koos.

Eerlijk is eerlijk, niet alles bekoort

Niet iedereen doet het. Maar ik schrijf Zeeuwsch-Vlaanderen met ‘ch’. De ‘ch’ van charmant. Komt door plaatsjes met namen als Boerenhol, Nummer Één, Plakke­bord, Scherpbier, Stroop­uit, Molle­kot, Vaakweg, Vuilpan, De Ratte en De Muis. Inderdaad. Net wat u zegt. De Middeleeuwen in de 21ste eeuw. Eerlijk is eerlijk, niet alles bekoort. Tussen Cadzand en Breskens is Neder­land op z’n lelijkst. Glimmende, in strakke rotten opgestelde stacaravans bepalen het uitzicht en anders wel vakantiehuisjes met Gamma-tuintjes. Maar dan duik je de dijk af en rol je Groede binnen. Waarin herberg ‘De Natte Pij’ de sfeer bepaalt. De eerste keer dat ik er kwam, at ik er paptaart met bruine suiker. Mijn buik was in vier happen vol. “Pure dope”, zei de serveerster, “je kunt er uren op fietsen.”
Maar daar hadden we toen even geen zin in. Logisch. ‘De Natte Pij’ staat in museumstraat ‘Het Vlaem­sche Erfgoed’. Met daarin onder andere de bakker van oma en opa, de grutter van oma en opa, de smid van opa en oma en de kapper van oma en opa. En van fietsen komt al helemaal niets meer als beheerder Adrie Ooster­ling vol pathos plaatsneemt achter de vleugel. We zouden diezelfde middag nog naar Knokke. Voor een high tea bij Moeder Siska. Maar Knokke kon wachten. Want wie taalt er nog naar thee, taartjes en de beroemdste wafels van België als Adrie Oosterling gelijk Jacques Brel zijn Zeeuwsch-Vlaanderenland bezingt? Met de ‘ch’ van charmant?

We zijn die dag niet verder gekomen dan Cadzand.

Reisjournalist Rob van den Dobbelsteen schrijft iedere week een persoonlijk verslag van een mooi plekje in Nederland.

meer info:
www.het-vlaemsche-erfgoed.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren