Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

DE sigaar VAN BERNHARD

de sigaar van bernard

Eén van de meest fascinerende kanten van mijn werk is dat je ook een beetje ziet hoe het er achter de schermen aan toegaat in de BV Monarchie. De hofhouding is daarbij onmisbaar en laat alles op rolletjes lopen. Ervaring is daarbij net zo belangrijk als discretie. Want heel vaak moet men bijna gedachten kunnen lezen. Leden van het Koninklijk Huis mogen niet uit hun rol vallen en kunnen dus meestal alleen met
bepaalde signalen aangeven wat zij wensen. In 1991 mocht ik aanwezig zijn bij een lunch in het Tropenmuseum. Prins Bernhard was eregast en dat had een reden. In het museum werd het boek ‘Ik droomde van Afrika’ van zijn vriendin Kuki Gallmann gepresenteerd. En de prins – nooit te beroerd om een vriend of vriendin te helpen – zorgde met zijn komst voor de nodige publiciteit. Het was mijn eerste lunch met een royal en men had mij aan het einde van de tafel gezet tegenover Ted Vernède, de secretaris van de prins. Dat bleek geen straf. Hij was een leuke verteller en gaf een aantal geheimen prijs. Bij recepties,
lunches en diners moest hij de prins zo discreet mogelijk in de gaten houden. En dan vooral de sigaar van de prins. Aan de manier waarop Bernhard die vasthield kon Vernède zien hoe de prins zich vermaakte. Wanneer de prins gered wilde worden omdat hij met iemand stond te praten die hem niet beviel, kon Vernède dat zien. Als de sigaar in de asbak werd gelegd, was dat het teken dat de prins wilde vertrekken. Ook
koningin Elizabeth geeft signalen. Daarvoor gebruikt ze haar handtas. Als ze zich goed vermaakt, zet ze de tas voor haar op de grond. Als ze gered wil worden uit een conversatie, hangt ze de tas van de ene arm naar de andere. In dat geval komt er een hofdame aangesneld die zegt dat Hare Majesteit met iemand anders kennis moet gaan maken. En als de koningin na een diner of lunch genoeg heeft en wil vertrekken,
dan zet ze de tas op tafel. Wat de signalen van Beatrix zijn heb ik in al die jaren nooit kunnen ontdekken. Ze rookt al sinds begin jaren zeventig niet meer, heeft ook bijna nooit een handtas bij zich en houdt haar wijnglas altijd op dezelfde manier vast. Zouden haar medewerkers écht gedachten kunnen lezen?

Koninklijk Huis-deskundige Marc van der Linden volgt voor MAX Magazine de ontwikkelingen binnen de vorstenhuizen op de voet.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren