Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

De schoonheid van het lege

Mooi is dat

Neêrlands mooiste Waddeneiland? Ik kom er nooit uit. En mijn omgeving ook niet. Maar als de discussie voor de zoveelste keer oplaait, gaat het altijd over Terschelling, Schiermonnikoog, Texel en Vlieland. Ameland wordt zelden genoemd. En dat is raar, heel raar. Want fiets vanuit Nes maar eens richting Kooilanden, draai het Jan Sietsepad op en peddel vervolgens langs de naakte leegte van de ‘Zoute Weide’ via de Stuifdijk naar ‘het Oerd’. Die verrukkelijke woestenij van zand, riet, modder, ondoordringbare bosjes en Amelands hoogste duin ‘de Oerdblinkert’. Vanwaar je zo’n schitterend uitzicht hebt over het als nat rubber glimmende wad. Iedere Nederlander lijkt ooit ‘de Boschplaat’ op Terschelling te hebben verkend. En ‘de Vliehors’
op Vlieland ook. Maar wie struinde wel eens door ‘het Oerd’? Amelands wilde oosten? Nergens in Nederland is de natuur natuurlijker. Geen paaltjes of pijltjes die de weg wijzen. Zelf zoeken. Avontuur. Stappen, soppen, stoppen, achteruit en weer naar
voren. Met ‘de Oerdblinkert’ als overal boven uitstekend baken. Ik kan er nooit genoeg van krijgen. Riet, duindoorn, bramenstruiken, lamsoor, hondsroos en hoog in de lucht, drijvend op trage vleugels, de stormmeeuwen. De schoonheid van het lege. Met daar doorheen waaiend, als een passaat uit een ver vreemd land, de lauwe, brakke geur van het achter gindse heuvels verborgen wad. Een en al heerlijkheid. En dan ben je – aan de andere kant van het eiland – nog niet eens in Hollum geweest. Mooiste dorp
van Ameland. Bij voorkeur te benaderen vanaf de in een kek, roodwit gestreept badpak gestoken vuurtoren. Slinger over de schelpenpaden van het Hollumer Bosch naar de Klonjes en zie dan plotsklaps – als een schilderij van Weissenbruch – Hollum opdoemen.
Aan bakboord molen ‘De Verwachting’, aan stuurboord de kerktoren en daar tussenin, opbollend boven het weidegroen, een kluitje met rode pannendaken belegde huisjes. Ameland op z’n aanvalligst.

Meer info:
www.vvvameland.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren