Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

De rozenroute: Totale verrukking

Eropuit: mooi is dat

Van Broekhuizen had ik nog nooit gehoord. Ik ontdekte het dorpje jaren geleden tijdens een fietstocht langs de Maas. Op een dag dat de hitte het landschap vervormde tot een aquarel, doemde het op aan de overkant van de rivier. Of beter gezegd, het met fleurige bloemen en wijnranken opgetutte terras van wat toen nog Het Veerhuis heette en nu Het Maashotel. Overleg was niet nodig: dáár gaan we lunchen. We fietsten het pontje op, aten een salade die we met twee glazen Riesling wegspoelden en reserveerden verzaligd van top tot teen meteen ook maar een tafeltje voor het diner.

Het leven zoals het geleefd moet worden. Eerst dat misschien wel mooiste terras van Nederland, vervolgens die vorstelijke lunch en tot slot de door de gerant vol passie aanbevolen Rozenroute. Een bedwelmend exotische zwerftocht door de oneindige rozenvelden rondom het even verderop gelegen plaatsje Lottum, zo bleek later.

De door grasgroene bordjes bewegwijzerde Rozenroute is 35 kilometer lang. Maar trek er rustig een hele dag voor uit. In een van de vele, langs het traject gelegen pleister­plaatsen, Het Rosa­rium, vertellen ze je dat er zo’n dertig- tot veertigduizend rozenvariëteiten bestaan. Zoals de betoverend rode Mildred Scheel. Of de klassieke, gele Arthur Bell. En de opvallend geel-rood gevlamde Gallivarda. Vlak naast de rode, zwaar geurende Duft-wolke…

Om er uren in rond te dwalen, dat Rosarium. Maar verderop wacht ook nog het tussen het lover verstopte kasteel De Borggraaf. En het uit een sprookjesboek geknipte landhuis Kaldenbroek. En de doodstille Schuitwaters, waar op ongeregelde tijden kikkerconcerten de lucht doen trillen. En dat met schelpengruis verharde slingerpaadje, waar vanaf je zulke magnifieke vergezichten hebt op de loom stromende Maas.

En dan is daar ook nog Theeschenkerij De Maashof, waar ze lekkernijen opdienen als salade met rozendressing. En in rozenwijn gemarineerde eendenboutjes. En zoete rozentaartjes.

Totale verrukking.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren