Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

‘Ik zie Ria als mijn tweede moeder’

Nadat Ria (67) werkloos thuis kwam te zitten, besloot ze maatje te worden van iemand met een problematisch psychisch verleden. Ze werd gekoppeld aan Donella (50). Acht jaar later hebben de twee vrouwen een bijzondere band opgebouwd.
Donella: “Ik ben psychiatrisch patiënt en wilde graag een vriendin. Een keer in de twee weken zien Ria en ik elkaar op zaterdag. We gaan winkelen of maken uitstapjes naar het strand of het park. Van alles wat we doen, maak ik foto’s en die plak ik in ons ‘maatjesboek’. Vorig jaar hebben we een boottocht gemaakt. Dat willen we deze zomer weer doen. Ik ben ontzettend blij dat Ria in mijn leven is gekomen. Ik zie haar als mijn tweede moeder. Ze is een hele jeugdige en wijze vrouw. Niet dat ik achterlijk ben, hoor, ik heb alleen die psychische kwaal. Ria leert me handige dingetjes. Hoe ik bijvoorbeeld makkelijk de suikerpot kan vullen zonder te morsen. Daarnaast hebben we ontzettend veel lol. Ria maakt me altijd aan het lachen. Bijvoorbeeld als ze vertelt over haar kleinkinderen, daar geniet ik erg van.”

Ria: “Ik was 57 jaar toen ik werd ontslagen na een reorganisatie. Een baan vinden lukte niet. Toen zag ik de advertentie voor het maatjesproject van GGZ inGeest en dat sprak me aan. Donella en ik zijn bij elkaar thuis geweest en het klikte. In het begin was het even aftasten, maar dat duurde niet heel lang. Nu zien we elkaar al acht jaar. Donella is wel eens een beetje ongeduldig. Als we boodschappen doen kijkt ze bij de kassa altijd welke rij het snelste gaat. Dan verandert ze de hele tijd van rij. Tegenwoordig zeg ik tegen haar: ‘Ga jij maar vast door de kassa en wacht op mij.’ We zijn wel directer tegen elkaar geworden in de loop der jaren. Onze band is bijzonder, net als het maatjesproject. Veel mensen realiseren zich niet hoe eenzaam mensen met een psychische beperking zijn. Je kunt wel zeggen: ‘Ze gaat toch naar de dagbesteding en ze doet haar boodschappen?’ Maar even tegen iemand aan kunnen schoppen, je ei bij iemand kwijt kunnen, dat is toch iets anders. Dan heb je een-op-een-contact met iemand nodig. Ik vind het fi jn dat ik daarin iets voor Donella kan betekenen.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren