Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Henc de Roo en zijn toverlantaarn: ‘Het is geen nintendo of ipad, maar kan de kleinkinderen toch boeien’

De eerste toverlantaarn werd gemaakt in 1660 en was de voorloper van de film- en diaprojector,” zegt Henc de Roo trots. “Je ontsteekt het lampje – of in vroeger tijd de kaars of olielamp – en projecteert er tekeningen mee op een muur of wit laken. Aanvankelijk werden deze apparaten alleen voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt om zo de werking van lenzen te testen. Maar al gauw liepen ook artiesten ermee van de ene kermis naar de andere om aan die beelden ook de nodige verhalen toe te voegen. In die tijd waren er nog geen kranten, dus toverlantaarn­vertellers zorgden ervoor dat het nieuws werd verspreid. De

een bracht het zingend, de ander vertellend. De beelden die bij de verhalen werden gebruikt, werden met een heel fijn pennetje of penseeltje getekend. Deze oude toverlantaarn is mijn allereerste uit de verzameling. Ik vond hem op een rommelmarkt en was er meteen door gefascineerd. Er zit een bijzondere pijp op voor de afvoer van de hitte en stank van de kaarsen of olielampen… Pas had ik de kleinkinderen op bezoek en ook al is het geen Nintendo of iPad, toch kon ik ze enorm boeien tijdens mijn voorstelling met de tover­lantaarn. Ze zaten ademloos te kijken en te luisteren.
Er worden trouwens door het hele land nog steeds voorstellingen mee gegeven.”
Meer op www.luikerwaal.com

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren