Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

de MAX ombudsman

‘Moet ik die afkoopsom na de botsing accepteren?’

“Een paar maanden geleden ben ik in mijn auto voor het stoplicht van achteren aangereden. Sindsdien heb ik last van hoofdpijn en duizelingen, en ben ik opeens vergeetachtig geworden. Mijn huisarts kan nu niet zeggen of ik volledig de oude zal worden. Ik ben gewoon doorgegaan met mijn werk, en thuis red ik het ook nog wel, maar ik doe alles echt op mijn tandvlees. De letselschadeverzekeraar biedt mij nu een afkoopsom. Als ik het niet accepteer, krijg ik voorlopig niets. Wat moet ik doen?”

De verzekeraar van de auto die u aanreed, is verplicht alle schade die u lijdt als gevolg van het ongeval en het letsel te vergoeden. Als u de rest van uw leven klachten houdt door het onge­val, lijdt u de rest van uw leven schade. Ook als dat elk jaar maar een beetje is, doordat u bijvoorbeeld iets minder moet gaan werken, is dat over meerdere jaren gemeten een enorm bedrag. U hebt die schade­vergoeding dan hard nodig om uw kosten op te vangen. Neem daarom nog geen definitieve beslis­singen. Ga niet akkoord met het aanbod. De verzekeraar kan u hiertoe niet dwingen. U heeft als letselschadeslachtoffer belangrijke rechten:
☛ als u tussentijds schade lijdt, is de verzekeraar verplicht passende voorschotten te betalen.
☛ u heeft niet alleen recht op smartengeld en inkomensschade, maar op een vergoeding van alle kosten en gemiste inkomsten als gevolg van uw letsel. Dus ook hulp in de huishouding, reiskosten, kosten voor tuinonderhoud et cetera moeten door de verzekeraar worden vergoed.
Die kosten moeten wel in een redelijk verband staan tot het letsel.
☛ als u juridische kosten maakt, moet de verze­keraar deze kosten vergoeden.
U kunt uw zaak dus laten behandelen door een letsel­schade­advocaat of -jurist, zonder dat het u zelf geld kost.

Tips
• als u een aanrijding heeft gehad en u voelt zich beroerd, maar u hoeft niet naar het ziekenhuis, maak dan toch snel een afspraak met de huisarts. U kunt dan bewijzen dat uw klachten door het ongeval zijn ontstaan.
• als uw letsel en klachten langer aanhouden, win dan advies in bij een letselschadespecialist. Op www.maxombudsman.nl vindt u een paar links.
• als de verzekeraar heeft toegezegd uw letselschade te vergoeden, ga dan niet in zee met een letselschadespecialist die u een no cure no pay-contract aanbiedt. U loopt dan het risico dat een groot deel van uw schadevergoeding in zijn portemonnee terechtkomt.

Vanaf 2 april kunnen MAX-leden met vragen, problemen of klachten terecht op het spreekuur van de MAX Ombuds­mannen Jeanine Janssen en Rogier de Haan. Het telefoon­nummer is 035 – 6775511. Bereikbaar op werkdagen tussen 10.00 uur en 12.00 uur. Elke week pakt de MAX Ombudsman een kwestie van een lezer bij de horens.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren