Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Bevallige ratjetoe

Oud is in. En vestingstadjes al helemaal. Dus rij ik op een mooie zondagochtend naar Heusden. Had ik beter niet kunnen doen. Veel te druk. Om elf uur al zijn in ‘Chocolaterie Cerisette’ de witte handschoentjes van de verkoop­sters donkerbruin van het pralines afwegen en op de terrasjes rondom de haven is ‘s middags geen plek meer vrij.

Bezoek Heusden liever op een doordeweekse dag. Zodat je een veel beter zicht krijgt op een charmant stadje dat aan het begin van de vorige eeuw in een reisgids werd omschreven als een ‘artistiek wonder’, maar dat halverwege de jaren zestig werd bedreigd door een total make over. De moderne tijd, net wat u zegt.
Maar toen de plannen in het gemeentehuis ter inzage lagen, begonnen er een paar na te denken. Flatgebouwen aan de Vismarkt? De Demer gedempt? En – het ergste van alles – de wallen geslecht? Alsof de bastions en de daarvoor liggende ravelijnen niet ooit deel uitmaakten van één van de machtigste vestingen van de Lage Landen. Zo beroemd was het ‘Gezicht op Heusden’ zelfs, dat er met gemak dertig olieverfschilde­rijen van te vinden zijn. Om van de ontelbare gravures en tekeningen maar te zwijgen.
Een nauwgezette restauratie daarom. Die halverwege de jaren tachtig werd afgerond. Niet omdat al het oude toen weer als nieuw was. Verre van dat. Maar de inwoners hadden genoeg van het eeuwige geklop, gezaag en geboor. En kregen een punthoofd van puriteinen die alles in een kreuk­vrije, 17e-eeuwse staat wilden terugbrengen.

Gelukkig maar. Niets zo saai
als de volmaakte nabootsing.
In Heusden wordt geleefd. Er denderen auto’s door de met Anton Pieck-keitjes belegde straten. Er staan parkeermeters. En wandelend over de wallen, bastions en andere weermiddelen, zie je zelfs de aartslelijke kranen van een scheepswerf. Geeft niets. Juist dat maakt Heusden zo onweerstaanbaar. Die bevallige ratjetoe van oud en nieuw.

Meer info:
Routebeschrijvingen van stadswandelingen zijn verkrijgbaar bij het Bezoekerscentrum, Pelsestraat 17.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren