Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Zeeuws Juweel

Klopt altijd. Kijk naar de namen van pleinen, straten en stegen en je weet in wat voor soort stad ze liggen. Zo heb je in Middelburg de St. Barbaragang. En de Pottenmarkt. En de Maïsbaai. En de Wijngaard. En Onder den Toren. En de Bierkaai. En als daar dan huizen langs staan die ‘De Groote Wijnstock’ heten, of ‘De Drie Monsterzakken’, of ‘De Meerminne’, dan weet je meteen: deze stad is oud, héél oud.

Maar niets is wat het lijkt. Dat luisterrijke middeleeuwse Middel- burg (meer dan 1100 monumenten) is van ná de Tweede Wereldoorlog. Op 17 mei 1940 lag hier alles in puin. Nederland had zich een paar dagen eerder al overgegeven, maar Zeeland vocht door. Met steun van de Fransen. Niet dat het hielp. De Duitsers vochten zich langs de Franse stellingen en begonnen op de vroege middag van 17 mei Middelburg te beschieten.

Binnen het uur stond de historische binnenstad in vuur en vlam en veranderde het Zeeuws juweel in een smeulende vlakte vol puin. Daar zie je nu niets meer van. Zeeuwen laten zich niet kisten. Middelburg verrees uit z’n as. De wandeling vanaf het station via de Korendijk en de Kinderdijk langs de Binnenhaven naar het Damplein en vervolgens dwars door de knusse binnenstad naar abdij en Markt, is een tochtje van nauwelijks twee kilometer. Maar van een unieke schoonheid.

Alles nieuw dus in Middelburg, splinternieuw. Zoals het Zeeuws Museum (met die zes adembene- mende wandtapijten waarop de strijd wordt verbeeld van de Zeeuwen tegen de Spanjaarden), dat zinbegoochelende stadhuis, ja zelfs de negentig meter hoge Lange Jan waar vanaf je tot in België kijkt. Maar zittend op een van de vele terrasjes van de binnenstad lijkt het wachten slechts op de visvrouwen uit Arnemuiden die hier ooit luidkeels hun waar aanprezen: “Scharretjoeoeoeoeoeoeos! Zêêêêêêkrael!”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren