Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Vol geluid uit een magere tv met één kabeltje!

Het lijkt wel of moderne televisies letterlijk een afvalrace houden: elke nieuwkomer is weer een beetje dunner. Helaas geldt: hoe magerder het model, hoe magerder het geluid. Maar daar is wat aan te doen.

Wist u dat de nieuwste topmodellen nog geen 8 millimeter dik zijn? Die slanke televisies zijn een lust voor het oog, maar niet voor het oor. Waar de forse behuizing van een oude beeldbuis een prima klankkast was, biedt het kunststof omhulsel van een moderne flatscreen nauwelijks ruimte voor een speaker, laat staan voor een lekkere bastoon. En het is toch jammer als George Clooney opeens spreekt als een leeglopende ballon… Natuurlijk kunt u dit oplossen met een speciale geluidsinstallatie voor bij de tv. Maar ja, dat kost ruimte en geld. Terwijl er een veel eenvoudiger oplossing bestaat: sluit de tv gewoon aan op de hifi-installatie die toch al in uw kamer staat! Eén kabeltje is vaak al genoeg. Wilt u een moderne tv aansluiten op een modern surroundsysteem, doe dat dan met een hdmi-kabel. Maar moderne tv’s beschikken daarnaast ook over aansluitingen voor oudere apparaten. Het moet gek lopen wil er geen eenvoudige stereo audio-aansluiting op zitten.

1. Controleer of uw tv inderdaad over een stereo cinchaansluiting beschikt, ofwel ingangen voor twee tulpstekkers, een witte (voor het linker kanaal) en een rode (voor het rechter kanaal).
2. Ja? Mooi. Kijk hoe lang de kabel tussen tv en stereoversterker moet zijn, en koop (voor een paar euro) of zoek (al op zolder geweest?) zo’n kabeltje.
3. Sluit wit op wit en rood op rood aan, zowel op tv als op de versterker. Op die laatste kunt u in principe elke vrije plek gebruiken. Heeft u bijvoorbeeld geen radio op uw versterker aangesloten? Dan kan daar nu mooi de tv op.
4. Zet de versterker dan voortaan bij het tv kijken op ‘radio’, en het geluid komt niet enkel meer uit de tv, maar ook uit de stereo luidsprekers. In principe kunt u het geluid van de tv nu uitzetten. Door echter het geluid óók uit de tv te laten komen, voorkomt u dat het van ‘naast’ de tv lijkt te komen en dus niet meer van de acteurs op het scherm.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren