Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Hearlike stêd

Voor een snel overzicht eerst maar eens naar de Oldehove.
Het even bonkige als scheve icoon van Leeuwarden. Het uitzicht over de Prinsentuin, de elegante kromming van de Noordersingel en zijn herenhuizen bekoort, maar veel imponerender nog is het zicht op de fors uit het lood staande toren als je, staand op het Oldehoofsterkerkhof, weer beneden bent. Geen begraafplaats overigens, dat Oldehoofsterkerkhof, maar een plein. Met daarop een hele trits fonteinen die van tijdtot tijd pardoes gaan spuiten. ‘De bedriegertjes’ van Friesland.

Eerste icoon gehad; op naar het tweede. Ûs Heit. Klassiek beeld op klassiek plein. Te bereiken via de Sint Jacobsstraat, door oude Leeuwarders consequent ‘Dubbele Plukstraat’ genoemd omdat hier ooit zowel een belastingkantoor was gevestigd als een drukbeklante poelier. Ûs Heit, staat voor ‘Onze Vader’, Frieslands eerste stadhouder, Willem Lodewijk. Nostalgia alom hier. Zoals het klassieke stadhuis, het rondom een knus hofje gebouwde Boshuisen Gasthuis, en (iets verderop aan de Grote Kerkstraat) Keramiekmuseum Princessehof. Al heb je niets met porselein, dan nog sla je hier je hand uit pure verrukking voor de mond. En dat is maar goed ook, want je mag nergens aanzitten. Het voormalige stadspaleisje van ‘Marijke Meu’ (Maria van Hessen-Kassel, betovergrootmoeder in de zoveelste macht van Beatrix) is al een plaatje; het op grandioze wijze uitgestalde keramiek (antiek, modern, maar ook Chinees), nog veel meer.

De Oldehove, Ûs Heit en Marijke Meu gehad? Dan ook – je bent in Fryslân of je bent het niet – naar Pake Rein. Naam van de praam waarmee schipper Jan de Wit zijn passagiers in iets meer dan een uur door en rondom de binnenstad van Leeuwarden vaart. De gids vertelt er mooie verhalen bij. En leert je en passant Fries. Ljouwert, hearlike stêd.

Tip:
De Kleine Kerkstraat in Leeuwarden is verkozen tot Leukste Winkelstraat van 2012.

MEER INFO:
www.vvvleeuwarden.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren