Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Beneden je stand

Tegenwoordig zou men het maar vreemd vinden als de koninklijke families van Europa hun partners alleen maar in eigen kring zoeken. Het zou de indruk kunnen wekken dat ‘gewone’ burgers niet goed genoeg zijn. Bovendien wil het publiek tegenwoordig echte liefde. Alleen dan is een koninklijk huwelijk een sprookje.
Echte liefde is iets waar men vroeger juist van gruwde in koninklijke kring. Men trouwde immers uit lands- of familiebelang. Net als bij rashonden was voor royals een stamboom alles. Maar men ging verder dan de gemiddelde hondenfokker zou doen. Huwelijken tussen neven en nichten waren heel normaal en dat had allemaal nare gevolgen, zoals erfelijke ziektes en krankzinnigheid. Toch ging men door met deze huwelijkspolitiek, want eeuwenlang gold dat één mesalliance (huwelijk buiten je stand) je nakomelingen en de rest van de familie lange tijd zouden verdoemen. Vandaar dat men voor potentiële partners van de kinderen eerst in de Almanach du Gotha keek, een vuistdik boekje waarin men iemands familierelaties gemakkelijk kon opzoeken. De enige gerechtvaardigde reden om buiten de eigen kring van royals te trouwen, was geld.
Als een koninklijke familie dreigde te verarmen en een greep uit de staatskas was niet meer mogelijk, dán wilde men nog wel eens een partner van lagere komaf accepteren. Zo’n verbintenis werd dan een morganatisch huwelijk, waarbij de partner en eventuele kinderen waren uitgesloten van troonsopvolging en het vaak ook met een mindere titel moesten doen. Het huwelijk was in feite niet volwaardig, omdat iemand geen stamboom had met klinkende namen, en om het bloed zuiver te houden, moest er dus een maatregel volgen.
De Oranjes zijn relatief vroeg met deze huwelijkspolitiek gestopt. Hoewel het huwelijk van Juliana en Bernhard wel gearrangeerd was, gold hij niet als een gedroomde kandidaat. In de Almanach stond immers dat Bernhard niet als prins, maar als graaf was geboren en dat was voor een toekomstige koningin eigenlijk not done. Waarom Bernhard geen prins was? Zijn vader, die ook Bernhard heette, was beneden zijn stand getrouwd. Pas na vijf jaar huwelijk besloot de broer van Bernhard sr., de toenmalige vorst van Lippe, om zijn schoonzus en haar twee zoontjes te verheffen tot Prinzessin (Prinz) zur Lippe-Biesterfeld met het predicaat Durchlaucht, Doorluchtige Hoogheid.

Koninklijk Huis-deskundige Marc van der Linden volgt voor MAX Magazine de ontwikkelingen binnen de vorstenhuizen op de voet.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren