Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Bas is de baas op het veld

5x
kans!

Van Leo Horn, Frans Derks en Mario van der Ende verschenen biografieën, maar Bas Nijhuis is de eerste Nederlandse scheidsrechter die in een boek gedetailleerd uitlegt wat een arbiter allemaal op en rond het veld meemaakt.

‘Niet zeiken, voetballen!’ luidt de titel, een publicatie van Overamstel Uitgevers. Journalist Eddy van der Ley tekende Nijhuis’ belevenissen op. “Het boek laat de andere kant van de scheidsrechter zien”, zegt Bas Nijhuis. “Wat gebeurt er op het veld? Hoe communiceren wij met de spelers, hoe communiceren de spelers onderling, hoe verloopt ons contact met de assistenten? Wij komen streng en dikwijls wat arrogant over. Is dat onze ware aard? Ik geef, aan de hand van praktijkvoorbeelden en anekdotes, de antwoorden.” Welke veranderingen zijn er in uw vak op til? “Ik denk dat we over een paar jaar transfers krijgen.

Een hele goede scheidsrechter uit Slovenië die daar voor duizend toeschouwers fluit, verhuist naar een competitie in een groter voetballand. Het blijft opvallend dat grote competities kampen met gebrek aan jeugdige talenten.” En de opmars van vrouwelijke scheidsrechters? ”Die juich ik toe, al geloof ik dat ze in onze eredivisie op korte termijn geen hoofdscheidsrechter zullen worden; misschien wel assistent.”

Uiterste moment van inschrijven is verstreken, u kunt niet meer meedoen met deze actie.

U kunt nog wel meedoen met de huidige acties