Abonnementen service: 035 - 2019505

GROEN-TIP van Krijn: rozen in de winter

Rozen zijn bij langdurige vorst toch wel kwetsbaar. Struikrozen worden geoculeerd en deze plek, die als het goed is in de grond zit, moet extra beschermd worden. We doen dit door de roos aan te aarden, waardoor er een heuveltje ontstaat.

Op de plek waar je de grond weghaalt om aan te aarden, strooiden wij vroeger echte koemest, de beste mest voor rozen. Helaas is dit niet meer of moeilijk te krijgen. Misschien is het een goed idee dat de overheid het goedkeurt om echte stalmest in de tuin te gebruiken, dit helpt het mestoverschot te verminderen. Een alternatief is eigengemaakte compost, maar dan wel in het voorjaar goed mesten.

Bij rozen op stam zit de kwetsbare plek aan het eind van de stam. Vaak wordt die plek beschermd met een plastic zak, maar dit is niet de goede methode; de temperatuur in de zak wordt in het voorjaar te hoog,waardoor onnodige groei ontstaat. Beter is om deze plek te beschermen met coniferengroen en dit vast te binden met bijvoorbeeld raffia. Klimrozen kan men aan de voet beschermen door ook hier wat aarde aan te brengen. Wilde rozen hoeft men niet te beschermen, deze zijn winterhard.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren