Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

GROEN-TIP van Krijn: Rozen

De beste planttijd voor rozen is het najaar. De grond is nu nog warm en zo kunnen de rozen nog wat haarwortels maken, zodat ze voor de winter vaststaan.

Rozen houden van zon en een open ruimte, dus nooit onder bomen of in de schaduw planten, want daar zijn ze meer vatbaar voor schimmelziekten. Rozen groeien op veel soorten grond, maar rulle klei is het beste voor rozen, ze houden niet van zure grond. Bij zandgrond verteerde stalmest of compost toevoegen. Bij het planten moeten de wortels goed nat zijn, zet ze heel kort in een emmer water. Maak een ruim plantgat en zorg dat de wortels recht naar beneden in het plantgat komen, daarna het plantgat weer vullen met aarde.

De oculatieplaats moet net onder de grondoppervlakte zitten als u de grond met de voet heeft aangedrukt. Nooit in het najaar de rozen na het planten snoeien! Het voordeel van rozen planten in het najaar met kale wortels is dat ze een stuk goedkoper zijn en dat geldt vooral voor wat grotere aantallen. Water geven bij het planten is belangrijk en bij een droge periode herhalen.

Krijn Spaan is al meer dan 50 jaar kweker
en hovenier in Kortenhoef.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren