Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Slapeloosheid zit in de genen

Slapeloosheid is een van de meest voorkomende gezondheidsklachten.

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden, maar zelfs daarna blijft het vaak een hardnekkig probleem. Wetenschappers hebben voor het eerst zeven risicogenen voor slapeloosheid ontdekt. Met de ontdekking van de risicogenen hebben ze een grote stap gezet in het ontrafelen van de biologische processen van de aanleg voor slapeloosheid.

Opvallend is dat bij mannen en vrouwen verschillende processen een rol lijken te spelen. Dat verschil is ook terug te zien in het voorkomen van slapeloosheid. In de leeftijdsgroep 50-plus klaagt 33 procent van de vrouwen en 24 procent van de mannen over slapeloosheid. Het internationale onderzoek werd geleid door de Nederlandse hoogleraren Danielle Posthuma (VU en VUmc) en Eus van Someren (Nederlands Herseninstituut, VU en VUmc). Van Someren: “Te vaak wordt het probleem van slapeloosheid afgedaan met ‘het zit tussen de oren’. Ons onderzoek opent een ander perspectief: het zit namelijk ook in de genen.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren