Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Aangifte zonder veroordeling

Het feit dat majesteitsschennis strafbaar is, heb ik altijd verkeerd gevonden.

De koning is een instituut en daar moet kritiek op geleverd kunnen worden. Ook pittige kritiek in minder chique woorden. Het is het lot van alle bekende mensen dat ze geconfronteerd worden met beledigende, kwetsende of ronduit schandelijke uitingen en daar is wettelijk nauwelijks iets tegen te doen. Pas als je iemand nadrukkelijk waarschuwt en hij of zij gaat toch door, dan zou je die persoon eventueel wegens laster kunnen aanklagen. Bij majesteitsschennis gaat het echter anders. Daarvoor hoeft de koning niet zelf een aanklacht in te dienen. Sterker nog: hij mag er officieel niets over zeggen, vanwege de scheiding van de machten in ons land. Het Openbaar Ministerie bepaalt of iemand vervolgd wordt of niet. Gelukkig wordt de wet op majesteitsschennis nog maar weinig gebruikt. Maar dat was in de jaren zestig wel anders. En vooral bekende Nederlanders kregen ermee te maken.

Het tv-programma ‘Zo Is Het Toevallig Ook Nog Eens Een Keer’, met onder anderen Mies Bouwman, kreeg tientallen aangiften wegens majesteitsschennis, onder meer voor het vertonen van beelden van Ada Kok met een begeleidende stem die het had over een zwemmende koningin. Tot een veroordeling kwam het niet. Maar Gerard Cox kreeg wel een proces-verbaal toen hij het lied ‘Arme ouwe, blijf maar zitten op je troon’ uitbracht. Het lied bevatte de tekst: “Ik haat de monarchie, ik kan wel kotsen als ik Trix of Claus of Bernhard zie.” Maar de meest woedende reacties kwamen op het feit dat koningin Juliana werd aangesproken als ‘arme ouwe’. Cox bezingt de vorstin ook bijna liefdevol, omdat ze zo op zijn moeder lijkt. “En Juliaan is ook niet veel, dat geef ik dadelijk toe. Ze is volstrekt verwerpelijk, maar ze lijkt zo op me moe. Die heeft ongeveer hetzelfde figuur. Die heeft ook zoiets onzekers in haar ogen. Die kan ook zo prutsen aan haar brilmontuur, als ze denkt dat de mensen haar niet mogen.” Hij werd uiteindelijk niet veroordeeld.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren