Abonnementen service: 035 - 2019505

GroenTIP van Krijn: Zelf eenjarigen zaaien

Een leuke bezigheid is elk voorjaar weer het zaaien van eenjarigen.

Deze planten geven zomers veel bloemen en sterven weer af in het najaar, al willen sommige soorten het door de zachte winters weleens overleven. Het zaaien gaat vaak gemakkelijk, maar ik wil toch wat tips geven. Het zaaien gebeurt in zaaigrond. Dit is ook zelf te maken door wat metselzand door potgrond te mengen. Gebruik plastic bakjes om in te zaaien.

Het zaad heeft warmte en licht nodig om te ontkiemen. Dek de meeste zaden af met een laagje zaaigrond; fijn zaad weinig afdekken en grotere zaden iets meer. Sommige zaden zijn lichtkiemers en mogen dus niet afgedekt worden. Enkele voorbeelden hiervan zijn Nicotiana (tabaksplant), Ageratum houstanianum, Anthirrhinum majus (leeuwenbek), lobelia en Tithonia rotundifolia (Mexicaanse zonnebloem). Ook zijn er soorten die beter in het donker kiemen, zoals Borage officinalis (komkommerkruid), Calendula officinalis (goudsbloem) en Nemesiasoorten.

Veel succes met zaaien!

Krijn Spaan is al meer
dan 50 jaar kweker
en hovenier in
Kortenhoef.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren