Abonnementen service: 035 - 2019505

Groen-tip van Krijn Heesters snoeien

Aan alles merk je dat het voorjaar begint en dit houdt in dat er in de tuin veel te doen is. Gebruik hiervoor een mooie voorjaarsdag, die zullen er begin maart voldoende komen. Het snoeien van heesters is niet echt moeilijk.

Men moet onderscheid maken tussen heesters die voor 1 juli bloeien en heesters die daarna bloeien. De vroegbloeiende heesters hebben bloemknoppen gevormd in het jaar daarvoor en moeten eerst bloeien en pas daarna worden ze gesnoeid. Voorbeelden zijn de Forsythia (Chinees klokje), Ribes, en Hamamelis (Toverhazelaar). De laatbloeiende heesters bloeien op het eenjarige hout. Een bekend voorbeeld is de Buddleja (Vlinderstruik). Deze worden soms wel twee meter hoog, maar moeten in maart goed kort gesnoeid worden (ongeveer 40 cm boven de grond). Snoei altijd zo dat er nog enkele bladeren aanwezig blijven, omdat het uitlopen anders moeilijker gaat. De laatste jaren zijn er steeds meer soorten te koop die rond de een à anderhalve meter hoog worden. Wie van vlinders houdt, moet beslist zo’n struik in de tuin zetten.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren