Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Ouderen en jongeren proeven anders

Er is steeds meer aandacht voor de rol van voeding bij het gezond ouder worden. Onderzoek richt zich meestal op de relatie tussen de inhoudstoffen van het voedsel en het effect op bijvoorbeeld veroudering.

Maar producten kunnen nog zo gezond zijn, als we ze niet lekker vinden, eten we ze niet. Neuropsycholoog Heleen Hoogeveen (Rijksuniversiteit Groningen) deed daarom onderzoek naar smaakbeleving. Ze deed haar onderzoek onder een groep jongeren (18-30 jaar) en een groep ouderen (60-72 jaar). Ouderen blijken zoete en zoute smaken lekkerder te vinden dan jongeren. Bij zure en bittere smaken was er geen verschil. Hersenonderzoek laat zien dat de smaakvoorkeur vooral samenhangt met herinneringen. Smaak heeft bij ouderen veel te maken met emoties en herinneringen die in het geheugen zijn opgeslagen. Volgens Hoogeveen is het daarom niet nodig smaakversterkers toe te voegen aan de voeding van ouderen. Volgens de onderzoeker moeten zorgprofessionals en de voedingsmiddelenindustrie meer inspelen op de manier waarop emoties en geheugen bijdragen aan de waardering van eten.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren