Abonnementen service: 035 - 2019505

De klos

Je zult maar je hele leven gewerkt en belasting betaald hebben, en nu moeten rondkomen van AOW, pensioen of een uitkering. Dan heb je al aan den lijve ervaren dat gepensioneerden er tijdens de crisis zes keer harder op achteruit gegaan zijn dan werkenden. In de periode 2008-2013 nam de koopkracht van werkenden namelijk 1,1 procent af, terwijl ‘postactieven’ maar liefst 6 procent minder te besteden hadden. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van ANBO. En nu staan er wéér maatregelen op stapel die de gepensioneerden harder treffen. Bovenop de maatregelen die al waren aangekondigd voor 2016, waaronder de verlaging van de ouderenkorting en het afschaffen van de ouderentoeslag, komt het nieuwe belastingplan van VVD-staatssecretaris Wiebes.

Met zijn plan om de lasten met vijf miljard euro te verlichten, schieten de mensen die niet werken, zoals gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden, niets op. Sterker nog, als zijn voorstel wordt aangenomen om het hoge btw-tarief behalve op eten op alle andere spullen en diensten te heffen, gaan ouderen er per saldo nog eens extra op achteruit! Dat betekent bijvoorbeeld dat u in plaats van 6% 21% btw moet gaan betalen over boeken, tijdschriften en kranten! Tot overmaat van ramp kwam werkgeverstopman Hans de Boer (VNO-NCW) daar vorige week nog eens overheen met schandalige opmerkingen in een kranteninterview. Hij deed voorkomen alsof driekwart van de mensen met een bijstandsuitkering niet bereid is de handen uit de mouwen te steken. Een klap in het gezicht van ouderen die zijn weggesaneerd in de crisis en nu op een minimumniveau moeten leven!

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren