Abonnementen service: 035 - 2019505

Prinsjesdag

De dag dat deze MAX Magazine bij de abonnees wordt bezorgd en in de winkels belandt, is het de derde dinsdag van september, Prinsjesdag. De meeste kabinetsplannen waren vorige week al uitgelekt en beloven op financieel gebied niet veel goeds voor de ouderen. Terwijl de meeste andere Nederlanders er licht (gemiddeld 0,25%) op vooruitgaan, moeten AOW’ers met een aanvullend pensioen juist inleveren. Mijn aandacht gaat vandaag vooral uit naar wat de Troonrede en de Miljoenennota melden over de zorg. Durft minister-president Rutte onze koning de vermaledijde term ‘participatiemaatschappij’ te laten uitspreken? Maar liefst een kwart van de ouderen heeft helemaal geen sociaal netwerk om op terug te vallen als ze hulp nodig hebben, zo blijkt uit een enquête van de ouderenbond ANBO!

Per 1 januari 2015 ondergaat de zorg een ingrijpende hervorming. Taken van het Rijk gaan naar de gemeenten. Maar over hoe de langdurige zorg moet worden georganiseerd, heeft het kabinet nog nauwelijks nagedacht. Belangrijk uitgangspunt moet daarbij zijn dat zorgbehoevenden en hun familie zelf zeggenschap krijgen over hoe die zorg moet worden ingevuld. En dat is wat anders dan ‘Zoek het maar uit’!

Jan Slagter, directeur van Omroep MAX, deelt iedere week zijn visie op actuele zaken met de lezers van MAX Magazine.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren